Cofnij
Kluseczki w sosie paprykowym z kiełbasą

Kluseczki w sosie paprykowym z kiełbasą

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 pętko kiełbasy toruńskiej pokrojonej w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól pieprz
  • 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki solonego masła
  • 2 ½ szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ajvaru
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy drobno pokrojonych
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 ml śmietanki słodkiej
  • 1 opakowanie gotowych kluseczek gnochi

Instrukcje
 

  • Kiełbasę podsmażyć na złoto z obu stron. Do kiełbasy  dodać cebulę, paprykę i dusić kilka minut.  Podlać 1 szklanką bulionu wołowego i dusić ok 10 min. Następnie tymianek, słodką paprykę i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone pomidory, pastę z suszonych pomidorów, ajvar i koncentrat pomidorowy.
  • Dodać resztę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Dodać sos sojowy i worcestershire.  Gotować przez około 5 min. Dodać śmietankę. Zagotować.  Pod koniec dodać kluseczki i dusić w sosie do ich miękkości
Słowo kluczowe gnocchi, kiebasa, papryka, sos paprykowy