3ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
2łyżeczki słodkiej papryki
sól pieprz
1/ 2cebuli pokrojonej w kostkę
2łyżki solonego masła
2 ½szklanki bulionu wołowego
1łyżeczka sosu sojowego
1łyżeczka sosu Worcestershire
4łyżki pasty z suszonych pomidorów
1łyżka koncentratu pomidorowego
4łyżki ajvaru
6suszonych pomidorów z zalewy drobno pokrojonych
½łyżeczki suszonego tymianku
50mlśmietanki słodkiej
1opakowanie gotowych kluseczek gnochi
Instrukcje
Kiełbasę podsmażyć na złoto z obu stron. Do kiełbasy dodać cebulę, paprykę i dusić kilka minut. Podlać 1 szklanką bulionu wołowego i dusić ok 10 min. Następnie tymianek, słodką paprykę i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone pomidory, pastę z suszonych pomidorów, ajvar i koncentrat pomidorowy.
Dodać resztę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Dodać sos sojowy i worcestershire. Gotować przez około 5 min. Dodać śmietankę. Zagotować. Pod koniec dodać kluseczki i dusić w sosie do ich miękkości
Słowo kluczowe gnocchi, kiebasa, papryka, sos paprykowy