Cofnij
Pierożki drożdżowe z nadzieniem mięsnym

Pierożki drożdżowe z nadzieniem mięsnym

Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 2 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20

Składniki
  

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 0.75 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • oliwa

Na nadzienie do pierogów

  • 230 g ugotowanej marchwii z rosołu
  • 190 g ugotowanej pietruszki z rosołu
  • 270 g ugotowanej wołowiny z rosołu
  • 270 g ugotowanego mięsa kurczaka z rosołu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki paprykowego ajvaru
  • sól pieprz do smaku

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 4 części

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzi

Na nadzienie do pierogów

  • Na patelni podsmażyć cebulę. Pozostałe składniki umieścić w blenderze, dodać ciepła cebulę i zmiksować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.

Na pierogi

  • Ciasto drożdżowe wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pierogi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15 minut
Słowo kluczowe drożdżowe, pierożki