1/2łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
1/2łyżeczki soli
1łyżeczki cukru
oliwa
Na nadzienie do pierogów
230gugotowanej marchwii z rosołu
190gugotowanej pietruszki z rosołu
270gugotowanej wołowiny z rosołu
270gugotowanego mięsa kurczaka z rosołu
1cebula pokrojona w kostkę
3ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3łyżki oleju
4łyżki paprykowego ajvaru
sól pieprz do smaku
Instrukcje
Na ciasto
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 4 części
Metoda dla maszynistów
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzi
Na nadzienie do pierogów
Na patelni podsmażyć cebulę. Pozostałe składniki umieścić w blenderze, dodać ciepła cebulę i zmiksować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
Na pierogi
Ciasto drożdżowe wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pierogi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15 minut