Cofnij

Rolada biszkoptowa z panna cottą i czereśniowym curdem

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 2 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

Na czereśniowy curd

  • 700 ml kompotu z czereśni bez pestek
  • 9 żółtek
  • 200 g masła
  • drobny cukier opcjonalnie nie podaję ilości cukru bo wszystko zależy od słodkości kompotu ten kupny był dość słodki
  • 2 cytryny sok

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na panna cottę

  • 150 ml mleka
  • 425 ml śmietany kremówki 36%
  • 425 g jogurtu greckiego
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 6 listków żelatyny/ 10 g żelatyny w proszku

Instrukcje
 

Na czereśniowy curd

  • Kompot z wydrylowanymi czereśniami zblendować i w razie konieczności przetrzeć przez sitko
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać czereśniowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno czereśniową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)

Na ciasto

  • W dużej misce umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić

Na panna cottę

  • (Żelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.)
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Do garnuszka wlać mleko, kremówkę i jogurt grecki, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku (lub dodać pastę z wanilii); włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę wanilii. Podgrzewać, na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Zanim mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii. Do mieszanki mlecznej dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Wystudzić. Schłodzić w lodówce do momentu osiągnięcia żelowej konsystencji (zbyt szybko wylana rzadka panna cotta wsiąkłaby w ciasto).

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć limoncello. Na wierzch ciasta wylać lekko ściętą panna cottę. (Może jej być za dużo, nałożyć taką warstwę, żeby się zwinęła) Na to wyłożyć czereśniowy  curd. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Słowo kluczowe czereśnie, panna cotta, rolada, rolada biszkoptowa