drobny cukier opcjonalnie nie podaję ilości cukru bo wszystko zależy od słodkości kompotuten kupny był dość słodki
2cytryny sok
Na ciasto
9jaj żółtka i białka osobno
270gmąki tortowej
270gdrobnego cukru
Na panna cottę
150mlmleka
425mlśmietany kremówki 36%
425gjogurtu greckiego
100gdrobnego cukru do wypieków
1laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
6listków żelatyny/ 10 g żelatyny w proszku
Instrukcje
Na czereśniowy curd
Kompot z wydrylowanymi czereśniami zblendować i w razie konieczności przetrzeć przez sitko
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać czereśniowe puree.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno czereśniową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)
Na ciasto
W dużej misce umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić
Na panna cottę
(Żelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.)
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Do garnuszka wlać mleko, kremówkę i jogurt grecki, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku (lub dodać pastę z wanilii); włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę wanilii. Podgrzewać, na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Zanim mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii. Do mieszanki mlecznej dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Wystudzić. Schłodzić w lodówce do momentu osiągnięcia żelowej konsystencji (zbyt szybko wylana rzadka panna cotta wsiąkłaby w ciasto).
Na roladę
Wierzch rolady nasączyć limoncello. Na wierzch ciasta wylać lekko ściętą panna cottę. (Może jej być za dużo, nałożyć taką warstwę, żeby się zwinęła) Na to wyłożyć czereśniowy curd. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Słowo kluczowe czereśnie, panna cotta, rolada, rolada biszkoptowa