Cofnij

Polędwiczki wieprzowe z makaronem w sosie

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 750 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól pieprz
  • 500 g małych pieczarek przekrojonych na pół
  • 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki solonego masła
  • 2 ½ szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy drobno pokrojonych
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 250 g makaronu gigli mogą być też muszle czy kolanka

Instrukcje
 

  • Polędwiczki doprawić solą, pieprzem i słodką papryką . Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podlać 1 szklanką bulionu wołowego i dusić ok 20 min.
  • Na tej samej patelni roztopić masło na średnim ogniu i dodać pieczarki. Pozwolić im przyrumienić się z każdej strony przez 3-4 minuty. W razie potrzeby podsmażać partiami, pozostawiając przestrzeń wokół nich, aby były bardziej chrupiące.
  • Do pieczarek dodać cebulę i dusić kilka minut. Następnie białe wino, tymianek i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone pomidory, pastę z suszonych pomidorów i koncentrat pomidorowy.
  • Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Dodać sos sojowy i worcestershire.  Gotować przez około 5 min. Dodać mleko . Zagotować.  Dodać makaron i gotować do miękkości. Międzyczasie mieszać, żeby makaron się nie przypalił. Pod koniec dodać polędwiczki i wymieszać
Słowo kluczowe grzyby, pieczarki, polędwica wieprzowa, pomidory suszone