500gupieczonych lub ugotowanych średnich buraków pokrojonych w ćwiartki
3garści jarmużu
2średnie marchewki pokrojone we wstążki
1łyżka posiekanej kolendry do przybrania
1szkl soku z buraka
dodatkowo
750gpolędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry ok 1.5 cm
sól
pieprz
1łyżeczka słodkiej papryki
Instrukcje
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i smażyć razem czosnek, chilli i pastę curry przez 1-2 minuty. Dodać buraki i smażyć kolejne dwie minuty.
Dodać pomidory i 100 ml wody, zagotować i gotować przez 5 minut. Dodać marchew i jarmuż. Wlać sok z buraka i wymieszać.
Gotować kilka minut i dodać mleko kokosowe.
Polędwiczki doprawić solą, pieprzem i słodką papryką . Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać do curry i dusić razem ok 25 minut
Słowo kluczowe buraki, curry, jarmuż, polędwica wieprzowa