Cofnij

Burakowe curry z polędwicą wieprzową

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki pasty curry
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 500 g upieczonych lub ugotowanych średnich buraków pokrojonych w ćwiartki
  • 3 garści jarmużu
  • 2 średnie marchewki pokrojone we wstążki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry do przybrania
  • 1 szkl soku z buraka

dodatkowo

  • 750 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry ok 1.5 cm
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Instrukcje
 

  • Rozgrzać olej na głębokiej patelni i smażyć razem czosnek, chilli i pastę curry przez 1-2 minuty. Dodać buraki i smażyć kolejne dwie minuty.
  • Dodać pomidory i 100 ml wody, zagotować i gotować przez 5 minut. Dodać marchew i jarmuż. Wlać sok z buraka i wymieszać.
  • Gotować kilka minut i dodać mleko kokosowe.
  • Polędwiczki doprawić solą, pieprzem i słodką papryką . Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać do curry i dusić razem ok 25 minut
Słowo kluczowe buraki, curry, jarmuż, polędwica wieprzowa