½szklanki wytrawnego białego winanp. chardonnay lub pinot grigio
4ząbki czosnkupokrojone w cienkie plasterki
2łyżki kaparówodsączonych
1szklanka bulionu z kurczaka
2łyżki soku z cytryny
2łyżki masła solonego na zimno
1/4szklanki świeżej pietruszkigrubo posiekanej
Instrukcje
Na kurczaka
Kurczaka pokroić na trzy mniejsze części i rozbić lekko tłuczkiem wkładając do torebki foliowej, żeby za bardzo nie uszkodzić mięsa.
Na dużym talerzu wymieszać mąkę, parmezan, proszek czosnkowy, sól i pieprz. Odłożyć na bok.
Każdą pierś z kurczaka pokrój na 3 cieńsze plastry.
Osuszyć kurczaka i obtoczyć z każdej strony w mieszance mączno parmezanowej.
Podgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka partiami przez 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki. Odłożyć kurczaka na talerz i wyłączyć ogień po zakończeniu.
Na sos
Ostrożnie wytrzeć patelnię, ale zostawić kilka brązowych kawałków, aby dodać smaku.
Dodać wino i czosnek. Ustawić ogień na średni. Delikatnie gotować przez 4-5 minut, aż pozostanie niewielka ilość płynu. Użyć silikonowej szpatułki, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki ze spodu patelni
Dodać kapary, bulion z kurczaka, 2 łyżki soku z cytryny i wymieszać do połączenia.
Dodać kurczaka z powrotem i gotować przez 3-5 minut. Sos lekko zgęstnieje i stanie się bardziej aromatyczny.
Zmniejszyć ogień do niskiego poziomu. Dodać 2 łyżki zimnego masła i pozwolić mu wtopić się w sos. Pod koniec dodać poszatkowaną nać pietruszki
Słowo kluczowe białe wino, kapary, pierś z kurczaka