Cofnij

Wołowe curry

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 2 łyżki oleju
  • 500 g pokrojonego w kostkę steku z wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula posiekana
  • 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka drobno startego
  • ¼ łyżeczki ostrego chili w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 strąki kardamonu zmiażdżone
  • 400 g puszka pokrojonych pomidorów
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • ½ małego pęczka kolendry grubo posiekanej

Instrukcje
 

  • Podgrzać łyżkę oleju na dużej patelni, na średnim ogniu. Przyprawić wołowinę solą i pieprzem i smażyć przez 5-8 minut, obracając aż równomiernie się zarumieni. Odstawić na talerz.
  • Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło, dodać cebulę. Smażyć delikatnie przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru i karmelizacji. Dodać czosnek, imbir, chilli, kurkumę, mieloną kolendrę i kardamon i smażyć przez dwie minuty. Wrzuć pomidory, bulion wołowy oraz cukier, zagotować
  • Dodaj wołowinę, przykryć curry i gotować na małym ogniu przez 1 ½ – 2 godziny lub do momentu, gdy mięso zmięknie i rozpadnie się. Zdjąc pokrywkę na ostatnie 20 minut gotowania. Dodać szpinak, marchewkę i groszek.
  • Pod koniec dodać garam masala i mleko kokosowe. Posypać kolendrę i podawac z chlebkami naan lub ryżem.
Słowo kluczowe ciasto szpinakowe, curry, jednogarnkowe, wołowina, zielony groszek