Zmielone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieść w szerszej misce i uklepać. Nożem zaznaczyć w miarę równy krzyżyk na masie. Wyjąć na chwilę jedną czwartą porcji zmielonych ziemniaków i na ich miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mąki powinny całkowicie wypełnić lukę po ziemniakach. Czwartą część ziemniaków ponownie umieść w misce. Dodać olej. Całość bardzo dokładnie wymieszać np. dłońmi. Masa powinna być plastyczna
W dużym garnku zacząć gotować wodę. Do gotującej się wody dodać sól. Ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować wałek. Pociąć na kawałki podobnej wielkości, pozwoli to potem formować kluski o podobnej wadze.
Kluski śląskie formować w dłoniach. Uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić w środku wgłębienie palcem.Kluski gotować w kilku seriach, wrzucajac porcję na gotująca się wodę. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekać jeszcze około trzy minuty. Wyłowić wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu
Na śliwki
Na roztopione masło wrzucić śliwki, dodać cukier. Po dwóch minutach dodać sok z pomarańczy i dusić do momentu aż śliwki puszczą sok
Kluski podawać z kleksem śmietany, śliwkami z patelni i liofilizowaną maliną