Cofnij

Kluski ziemniaczane ze śliwkami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Porcje 4

Składniki
  

Na kluski

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Na śliwki

  • 8 dojrzałych śliwek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki masła
  • cukier opcjonalnie
  • 1 pomarańcza sok

dodatkowo

  • kwaśna śmietana
  • liofilizowana malina

Instrukcje
 

Na kluski

  • Zmielone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieść w szerszej misce i uklepać. Nożem zaznaczyć w miarę równy krzyżyk na masie. Wyjąć na chwilę jedną czwartą porcji zmielonych ziemniaków i na ich miejsce wsypać  skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mąki powinny całkowicie wypełnić lukę po ziemniakach. Czwartą część ziemniaków ponownie umieść w misce. Dodać olej. Całość bardzo dokładnie wymieszać np. dłońmi. Masa powinna być plastyczna
  • W dużym garnku zacząć gotować wodę. Do gotującej się wody dodać sól. Ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować wałek. Pociąć na kawałki podobnej wielkości, pozwoli to potem formować kluski o podobnej wadze.
  • Kluski śląskie formować w dłoniach. Uformować  kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić w środku wgłębienie palcem.Kluski gotować w kilku seriach, wrzucajac porcję na gotująca się wodę. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekać jeszcze około trzy minuty. Wyłowić wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu

Na śliwki

  • Na roztopione masło wrzucić śliwki, dodać cukier. Po dwóch minutach dodać sok z pomarańczy i dusić do momentu aż śliwki puszczą sok
  • Kluski podawać z kleksem śmietany, śliwkami z patelni i liofilizowaną maliną