½szklanki oliwekczarnych, zielonych, kalamata lub mix
Instrukcje
Na marynatę
W szklanym dzbanku umieścić wszystkie składniki (poza oliwą) i wymieszać
Wolnym strumieniem dodawać oliwę, powoli mieszając. Odstawić na bok
Na kurczaka
Pokroić każdą pierś na dwa, trzy mniejsze kawałki i w razie konieczności lekko rozbić. Umieścić w marynacie i odstawić na około 30 minut.
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka przez 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki. Odłożyć na bok.
Dodać wino na patelnię na średnim ogniu i za pomocą silikonowej szpatułki „oczyśćcić” spód i boki patelni. Niech zmniejszy się o połowę, 3-4 minuty.
Dodać czosnek i masło. Gotować przez 2 minuty. Dodać 1/3 szklanki marynaty, bulion z kurczaka, miód, musztardę w proszku i sos Worcestershire. Wymieszać do połączenia i delikatnie zagotować. Gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Dodać oliwki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec dodać podduszone na maśle pomidorki. Posypać fetą.
Słowo kluczowe feta, oliwki, pierś z kurczaka, pomidory