150gcukru lub mniejw zależności od słodkości śliwek
300mlśmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
11listków żelatyny
Na śliwkową żelkę
300mlśliwkowego puree
3listki żelatyny
Instrukcje
Na ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
W naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie ubijać!): maślankę, kawę, olej, jajko, wanilię, cukier. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej
Do tortownicy o średnicy 25 cm przelać ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie.
Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Na krem z białą czekoladą
Połamaną białą czekoladę dodać do ciepłej śmietanki. Ważne jest aby nie zagotować śmietany.Mieszając, rozpuścić.
Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, później schłodzić, najlepiej w lodówce przez noc. Śmietana z rozpuszczoną czekoladą musi być zimna zanim zaczniemy ją ubijać.
Miksturę przelać do miski miksera, dodać mascarpone i ubijać na średnich obrotach.
Krem ubijać tylko do momentu aż się ubije. Nie za długo aby nie przebić.
Na śliwkowy mus
Śliwki przepołowić, odpestkować. Śliwki umieścić w garnku, dodać cukier i sok z pomarańczy. Zagotować do rozpuszczenia cukru. Jeszcze gorące śliwki zmiksować w blenderze do otrzymania śliwkowego puree.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać wystudzone puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać do specjalnych foremek, żeby otrzymać kulki i wstawić na całą noc do zamrażarki. (Ja użyłam dwie foremki)
Na śliwkową żelkę
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać. Lekko wystudzone wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia
Złożenie ciasta
Na ciasto czekoladowe wyłożyć krem z białą czekoladą i w krem powciskać śliwkowe kulki. Na wierzch wylać żelkę
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto czekoladowe, śliwki