Cofnij

Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasto czekoladowe:

  • 130 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 ml pół szklanki maślanki lub kefiru
  • 125 ml pół szklanki zaparzonej kawy
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 180 g jasnego brązowego cukru

Na krem z białą czekoladą

  • 150 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki min. 36%

Na śliwkowy mus

  • 800 g śliwek węgierek świeżych
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy małej pomarańczy
  • 150 g cukru lub mniej w zależności od słodkości śliwek
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
  • 11 listków żelatyny

Na śliwkową żelkę

  • 300 ml śliwkowego puree
  • 3 listki żelatyny

Instrukcje
 

Na ciasto czekoladowe

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • W naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie ubijać!): maślankę, kawę, olej, jajko, wanilię, cukier. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej
  • Do tortownicy o średnicy 25 cm przelać ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie.
  • Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Na krem z białą czekoladą

  • Połamaną białą czekoladę dodać do ciepłej śmietanki. Ważne jest aby nie zagotować śmietany.Mieszając, rozpuścić.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, później schłodzić, najlepiej w lodówce przez noc. Śmietana z rozpuszczoną czekoladą musi być zimna zanim zaczniemy ją ubijać.
  • Miksturę przelać do miski miksera, dodać mascarpone i ubijać na średnich obrotach.
  • Krem ubijać tylko do momentu aż się ubije. Nie za długo aby nie przebić.

Na śliwkowy mus

  • Śliwki przepołowić, odpestkować. Śliwki umieścić w garnku, dodać cukier i sok z pomarańczy. Zagotować do rozpuszczenia cukru. Jeszcze gorące śliwki zmiksować w blenderze do otrzymania śliwkowego puree.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać  wystudzone puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać do specjalnych foremek, żeby otrzymać kulki i wstawić na całą noc do zamrażarki. (Ja użyłam dwie foremki)

Na śliwkową żelkę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać. Lekko wystudzone wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia

Złożenie ciasta

  • Na ciasto czekoladowe wyłożyć krem z białą czekoladą i w krem powciskać śliwkowe kulki. Na wierzch wylać żelkę
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto czekoladowe, śliwki