1/2łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
1/2łyżeczki soli
1łyżeczki cukru
oliwa
Na nadzienie szpinakowe
200gszpinaku świeżego
2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
garść czarnych oliwek drobno posiekanych
garść suszonych pomidorów z zalewy drobno posiekanych
1łyżka masła
sól do smaku
pieprz
dodatkowo
2opakowania kupnej wołowiny pastrami
1opakowanie wędzonej mozzarellimoże być inny wędzony ser
Instrukcje
Na ciasto do pizzy
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.
Na nadzienie szpinakowe
Szpinak przepłukać. Na patelnię wrzucić masło, roztopić. Na masło dodać szpinak, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwki i suszone pomidory. Całość dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia
Wykonanie
Każdy placek posmarować nadzieniem, na każdym położyć plaster pastrami i wędzonej mozzarelli. Zwinąć w rulon.
Tak przygotowane zawijańce ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 20 min
Słowo kluczowe ciasto szpinakowe, oliwki, pastrami, pizza, suszone pomidory