Cofnij

Kurczak Caprese w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

Na sos

  • 2 łyżki masła
  • 700 g koktajlowych pomidorów przekrojonych na pół
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szkl bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1/ 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól pieprz

Na pierś z kurczaka

  • 3 piersi z kurczaka przekrojone na pół
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • mąka do obtoczenia
  • 6 plastrów sera mozzarella
  • 6 plastrów pomidora
  • olej do smażenia

Instrukcje
 

Na sos

  • Na gorące masło, wrzucić pomidory koktajlowe. Dodać czosnek i smażyć aż pomidory puszczą soki. Dodać bulion, pomidory z puszki, zioła prowansalskie i wymieszać. Gotować ok 5 minut, następnie dodać zioła, paprykę, sos worcestershire. Dodać też brązowy cukier. Gotować do momentu aż sos się zredukuje. Do sosu dołożyć piersi z kurczaka. Przed wstawieniem do piekarnika upewnijcie się, że macie naczynie bez łatwopalnej rączki.

Na pierś z kurczaka

  • Pierś natrzeć ziołami, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Wyłożyć na talerz. Na wystudzone położyć plaster mozzarelli i plaster pomidora. Tak przygotowane piersi umiescić we wczesniej przygotowanym sosie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 min.
Słowo kluczowe mozarella, pierś z kurczaka, pomidory, sos pomidorowy