Cofnij

Gulasz wołowy z burakami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Łączny czas 2 godziny 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 400 g steku wołowego pokrojonego w grubszą kostkę
  • ok 700 ml wołowego bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cebule pokrojone w plastry
  • 2 marchewki grubo pokrojone
  • 1 laska cynamonu
  • 4 nieduże buraki upieczone i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Instrukcje
 

  • Wołowinę umieścić w misce. Wymieszać z przyprawami i mąką aż będzie równomiernie pokryte.
  • Rozgrzać olej w dużym rondlu i smażyć mięso na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Dodać cebulę na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie i zarumieni się.
  • Dodać marchewkę, laskę cynamonu i bulion. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2–2½ godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Międzyczasie dodać sos sojowy i worcestershire. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę buraki gotować przez około 5 minut, aż się nagrzeją.
Słowo kluczowe buraki, gulasz, wołowina