Cofnij

Pulpeciki szwedzkie

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

Na pulpeciki

  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka świeżej poszatkowanej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 500 g mielonej wołowiny

Na sos

  • 6 łyżek masła
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 450 ml bulionu wołowego
  • 450 ml bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • ¾ szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • Sól w razie potrzeby
  • 1-2 łyżki mielonej pietruszki

Instrukcje
 

Na pulpeciki

  • W dużej misce wymieszać bułkę tartą, mleko, śmietanę, jajko, sól, pieprz, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i pietruszkę. Odstawić miksturę na bok, aby mleko wsiąkło w bułkę tartą przez co najmniej 10 minut.
  • Rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju na średniej patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż będzie przezroczysta. Dodać  czosnek i podsmażać przez 30 sekund. Dodać mieszankę cebuli i czosnku do mieszanki bułki tartej.
  • Gdy mieszanka bułki tartej będzie gotowa, dodać mięso. Dobrze wymieszać dłonią napowietrzając masę. Uformować kulki i smażyć kilka minut na patelni

Na sos:

  • Roztopić masło na dużej patelni. Dodać mąkę do masła i dobrze wymieszać. Smażyć do zrumienienia. Dodać bulion wołowy, bulion drobiowy, śmietanę, śmietanę, sos sojowy, musztardę Dijon, sos Worcestershire, ocet jabłkowy, cukier i czarny pieprz. W razie potrzeby doprawić solą. Zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień do małego i dodać klopsiki. Dusić, delikatnie i często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszać
Słowo kluczowe mieso drobiowe, pulpety, wołowina