Go Back
Sałatka z awokado, truskawkami i przegrzebkami

Sałatka z awokado, truskawkami i przegrzebkami

Prep Time 15 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 20 mins
Course Salad
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

Na sałatkę

  • 2 dojrzałe awokado pokrojone w paski
  • mix sałat
  • 120 g truskawek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 3 łyżki owocu granatu

Dodatkowo (niekoniecznie)

  • 10 szt przegrzebków
  • klarowane masło
  • sól do smaku

Dressing do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Instructions
 

Na sałatkę

  • Na talerzu ułożyć mix sałat, na to wyłożyć awokado, truskawki i granat. Posypać fetą. Polać dressingiem. Jeśli robiliście przegrzebki dodac na końcu.

Dressing do sałatki:

  • Wymieszać sok z cytryny, oliwę, ocet balsamiczny i miód. Polać sałatkę i gotowe.

Na przegrzebki

  • Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawać z sałatką
Keyword awokado, feta, przegrzebki, sałatka, truskawki