Cofnij
Bułeczki z brzoswkiniowym curdem

Bułeczki z brzoskwiniowym curdem

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
1 godzina 30 minuty
Łączny czas 4 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 20

Składniki
  

Na brzoswkiniowy curd

  • 1 puszka połówek brzoskwiń ok 410 g w soku zblendowanych na puree
  • 9 żółtek
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 2 cytryny sok

Na ciasto

  • 125 g mąki 00
  • 100 g mąki „Manitoba” mąka chlebowa
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 85 g ciepłego mleka
  • 40 g ciepłej wody
  • 8 g świeżych drożdży 4 g suchych

Instrukcje
 

Na brzoskwiniowy curd

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać brzoskwiniowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno brzoskwiniową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)

Na ciasto

  • Do misy robota wsypać obie mąki, cukier i sól. Następnie dodać suche drożdże. (Jeśli używacie świeżych rozmieszać w lekko podgrzanym ) Dodać ciepłą wodę, roztopione masło. Mieszać na najniższych obrotach robota i wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.
  • Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny aż zwiększy swoją objętość. Ciasto można też wyrobić ręcznie.

Na bułeczki

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 malutkich 20-21 gramowych kawałków. Uformować małe kuleczki i układać na papierze do pieczenia.
  • Odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni góra dół bez termoobiegu przez 8-10 minut. Bułeczki powinny być zrumienione ale nie za bardzo spieczone. Ciepłe nadziać przygotowanym wcześniej kremem.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Słowo kluczowe brzoskwinie, bułeczki drożdżowe, ciasta z kremem