Go Back

Parówkowe zawijańce

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 6

Ingredients
  

Na ciasto do pizzy

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 0.75 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • oliwa

Na nadzienie szpinakowe

  • 200 g szpinaku świeżego
  • garść posiekanego czosnku niedźwiedziego jak nie macie możecie pominąć
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz

Na nadzienie pieczarkowe

  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

dodatkowo

  • 6 parówek
  • 6 plasterków sera żółtego u mnie gouda
  • pasta z suszonych pomidorów

Instructions
 

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 6 części.

Na nadzienie szpinakowe

  • Szpinak przepłukać. Na patelnię wrzucić masło, roztopić. Na masło dodać szpinak, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i całość dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia

Na nadzienie pieczarkowe

  • Na patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pieczarki, dodać sól, pieprz, czosnek. Wymieszać. Dodać zioła. Smażyć na złoty kolor

Wykonanie

  • Każdy placek posmarować pastą z suszonych pomidorów, na każdym położyć plaster sera. Na 3 plackach położyć szpinak, na 3 pieczarki. Na każdym placku położyć parówkę i zwinąć w rulon.
  • Tak przygotowane parówki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 20-30 minut
Keyword parówki, pieczarki, ser żółty, szpinak