Cofnij

Przepis na: pierś z kurczaka w kapuście z orzechami laskowymi

Przepis na pierś z kurczaka w kapuście z dodatkiem orzechów laskowych
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 4 małe piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • 200 ml soku pomidorowego

Instrukcje
 

  • Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na 1 łyżce gorącego masła na złoty kolor z obu stron. Z kapusty wyciąć twardą, środkową część. Zblanszować we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Odstawić do ostygnięcia
  • Połączyć orzechy laskowe, musztardę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Na blacie ułożyć 2 liście kapusty, tak, żeby zachodziły na siebie. Na liściach rozsmarować mieszankę z orzechów laskowych. Na to położyć pierś z kurczaka. Zawinąć w liście kapusty.
  • Zrobić tak z pozostałą częścią mięsa i kapusty. Tak przygotowane mięso podsmażyć na pozostałym maśle, polać sokiem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem i dusić 20 minut. Podawać z puree ziemniaczanym.
Słowo kluczowe danie mięsne, kapusta, orzechy laskowe, pierś z kurczaka, szybki obiad