Cofnij

Przepis na: naleśniki z ajvarem i wędzonym łososiem

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
30 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

dodatkowo

  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • opakowanie młodego szpinaku
  • serek typu philadelphia
  • 1 słoiczek ajvaru
  • 3 czerwone papryki upieczone i obrane ze skóry

Instrukcje
 

Na naleśniki

  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Odstawić a 30 minut
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
  • Naleśnik posmarować serkiem, a następnie ajvarem. Na to położyć pieczoną paprykę i łososia. Na wierzch wyłożyć liście szpinaku. Zwinąć ciasno w rulon i pokroić na kawałki.
Słowo kluczowe ajvar, naleśniki, wędzony łosoś