1średnia cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
2łyżki oleju do usmażenia cebuli
1średnie jajko
1/2szkl suchego ryżujaśmin lub basmati ugotować według instrukcji na opakowaniu
1łyżeczka ziół prowansalskich
po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
olej do smażenia opcjonalnie
Na sos pomidorowy
400gświeżych dojrzałych winnych pomidorów
2łyżki koncentratu pomidorowego
1mała cebula pokrojona w kostkę
4ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
oliwa
po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
1łyżeczka ziół prowansalskich
1/2szkl bulionu warzywnego lub mięsnego
Instrukcje
Na gołąbki
Kapustę bardzo dokładnie i drobno poszatkować. Do kapusty wsypać łyżeczkę soli. Całość wymieszać, ugnieść i odstaw na bok, na 30 minut.
Po tym czasie odcisnąć kapustę z wody. Odciśniętą kapustę dodać do miski ze zmielonym mięsem. Następnie dodac ugotowany ryż, podsmażoną cebulę. Dodać jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotlety.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć kotlety z obu stron na rumiany kolor. Kotlety umieścić potem w sosie pomidorowym i dusić razem ok 20 minut
Na sos pomidorowy
Pomidory przekroić na pół. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy. Gotować ok 15 min. Na koniec zblendować na gładką masę
Słowo kluczowe kapusta, mięso mielone, pomidory, sos pomidorowy