Cofnij

Przepis na: gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na gołąbki

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g kapusty savoy
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
  • 2 łyżki oleju do usmażenia cebuli
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 szkl suchego ryżu jaśmin lub basmati ugotować według instrukcji na opakowaniu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • olej do smażenia opcjonalnie

Na sos pomidorowy

  • 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 szkl bulionu warzywnego lub mięsnego

Instrukcje
 

Na gołąbki

  • Kapustę bardzo dokładnie i drobno poszatkować. Do kapusty wsypać łyżeczkę soli. Całość wymieszać, ugnieść i odstaw na bok, na 30 minut.
  • Po tym czasie odcisnąć kapustę z wody. Odciśniętą kapustę dodać do miski ze zmielonym mięsem. Następnie dodac ugotowany ryż, podsmażoną cebulę. Dodać jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotlety.
  • Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć kotlety z obu stron na rumiany kolor. Kotlety umieścić potem w sosie pomidorowym i dusić razem ok 20 minut

Na sos pomidorowy

  • Pomidory przekroić na pół. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy. Gotować ok 15 min. Na koniec zblendować na gładką masę
Słowo kluczowe kapusta, mięso mielone, pomidory, sos pomidorowy