Cofnij

Przepis na: kluski leniwe na wędzonym twarogu ze szparagami i jajkiem

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na leniwe

  • 600 g wędzonego twarogu przeciśniętego przez praskę
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • około 1 szklanki mąki pszennej

Na szparagi

  • 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek
  • pół łyżeczki soli i cukru
  • woda

Na bułkę tartą

  • 50 g masła ¼ kostki
  • 2 łyżki bułki tartej

dodatkowo

  • 3 jajka ugotowane na miękko
  • tarty parmezan opcjonalnie

Instrukcje
 

Na leniwe

  • Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli . Na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej
  • Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki. Układać je na stole posypanej mąką.
  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową
  • Kluski podawać ze szparagami z bułka tartą, posypanymi parmezanem i jajkiem na miękko

Na szparagi

  • Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować ok 4 min w małej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić i wymieszać z bułką tartą

Na bułkę tartą

  • Masło umieścić na patelni i roztopić na niewielkim ogniu.
  • Do stopionego masła wsypać bułkę tartą i bardzo dokładnie wymieszać całość. Na niewielkim ogniu podsmażać, mieszając, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru sosu.
Słowo kluczowe kluski leniwe, ser wędzony, szparagi