Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli . Na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej
Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki. Układać je na stole posypanej mąką.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową
Kluski podawać ze szparagami z bułka tartą, posypanymi parmezanem i jajkiem na miękko
Na szparagi
Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować ok 4 min w małej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić i wymieszać z bułką tartą
Na bułkę tartą
Masło umieścić na patelni i roztopić na niewielkim ogniu.
Do stopionego masła wsypać bułkę tartą i bardzo dokładnie wymieszać całość. Na niewielkim ogniu podsmażać, mieszając, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru sosu.
Słowo kluczowe kluski leniwe, ser wędzony, szparagi