500głopatki wieprzowej bez kości pokrojonej w plastry
1por biała część pokrojona w talarki
2łyżki sosu sojowego jasnego
6ząbków czosnku przeciśnietego przez praskę
sól do smaku
pieprz do smaku
5łyżek oleju
600mlbulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
tymianek
estragon
Instrukcje
Mięso wieprzowe oprószyć przyprawami dokładnie z wszystkich stron. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz włożyć mięso, parę minut obsmażyć mieszając. Następnie wlać bulion warzywny. Dodać pora Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać czosnek. Gotować 2-3 minuty. Mięso wyjąć na talerz a zawartość patelni zblendować na gładki sos
Słowo kluczowe czosnek niedżwiedzi, łopatka wieprzowa, wieprzowina