Cofnij

Przepis na: łopatkę wieprzową w sosie czosnkowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 15 minuty
3 godziny
Łączny czas 4 godziny 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości pokrojonej w plastry
  • 1 por biała część pokrojona w talarki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 6 ząbków czosnku przeciśnietego przez praskę
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • estragon

Instrukcje
 

  • Mięso wieprzowe  oprószyć przyprawami dokładnie z wszystkich stron. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz włożyć mięso, parę minut obsmażyć mieszając. Następnie wlać bulion warzywny. Dodać pora Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać czosnek. Gotować 2-3 minuty. Mięso wyjąć na talerz a zawartość patelni zblendować na gładki sos
Słowo kluczowe czosnek niedżwiedzi, łopatka wieprzowa, wieprzowina