Go Back

Przepis na: wilgotną babke czekoladową

Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na babkę

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g mąki migdałowej mielone migdały
  • 200 g gorzkiej czekolady ok. 70% zawartości kakao
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady z rumem i rodzynkami może być bez dodatków
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szkl rumu

Instructions
 

Na babkę

  • Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
  • Jajka ubić na gęstą, puszystą pianę dodając po trochu cukier.
  • Do ubitej piany z jajek dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie silikonową szpatułką.
  • Mąkę pszenną połączyć z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników i delikatnie połączyć silikonową szpatułką.
  • Gotową masę wylać do foremki na babkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.

Na polewę

  • Zagotować śmietanę kremówkę i zalać nią pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Dodać rum. Wymieszać, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady.
  • Wystudzoną babkę polać polewą
Keyword babka, czekolada, królik na słodko