100ggorzkiej czekolady z rumem i rodzynkamimoże być bez dodatków
100mlśmietany kremówki
1/4szkl rumu
Instrukcje
Na babkę
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić na gęstą, puszystą pianę dodając po trochu cukier.
Do ubitej piany z jajek dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie silikonową szpatułką.
Mąkę pszenną połączyć z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników i delikatnie połączyć silikonową szpatułką.
Gotową masę wylać do foremki na babkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Na polewę
Zagotować śmietanę kremówkę i zalać nią pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Dodać rum. Wymieszać, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady.