Cofnij

Przepis na: białą kiełbasę w sosie chrzanowo porowym z ziemniakami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

  • 6 kawałków białej kiełbasy
  • 1 większy por pokrojony w plasterki
  • 2 większe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól pieprz, majeranek
  • olej

Instrukcje
 

  • Pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
  • Na patelni umieścić olej, na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbaski. Podsmażone ściągnąć z patelni i położyć na talerzyku. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoto ziemniaki. Podsmażone ściągnąć z patelni i położyć na talerzyku. Następnie dolać na patelnię trochę oleju i na to wrzucić pora. Podsmażyć kilka minut. Dodać sól, pieprz, majeranek. Dodać bulion i dusić razem kilka minut. Dodać śmietankę. Wymieszać. Następnie dodac chrzan i połączyć razem. Dodać kiełbaski i ziemniaki. Dusić razem do zgęstnienia sosu.
Słowo kluczowe biała kiełbasa, czarna porzeczka, ziemniaki