3szklanki płatków kukurydzianych pokruszonych w blenderze
6łyżek roztopionego masła
Na szpinak
450gszpinaku
2łyżki masła
3ząbki czosnku
100mlsłodkiej śmietanki
sólpieprz
szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo
pokruszony ser feta
Instrukcje
Na pierś
Pierś lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem. Dobrze wymieszać.
W misce połączyć na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdy kawałek mięsa zanurzony w masie obtaczać w płatkach. Układać na blaszce do pieczenia. Posypać solą i posmarować roztopionym masłem Piec przez 25 minut.
Na szpinak
Świeży szpinak dokładnie umyć. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
Na patelnię wrzucić masło i roztopić. Następnie dodać szpinak. Smażyć 1 minutę. Dodać czosnek. Wlać śmietankę. Dokładnie wymieszać
Dodać gałkę muszkatołową. Gotować do odparowania nadmiaru płynu
Pierś podawać ze szpinakiem, posypać pokruszona fetą
Słowo kluczowe feta, pierś z kurczaka, płatki kukurydziane, szpinak