Cofnij

Przepis na: pierś z warzywami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

  • 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 1/2 cukinii przekrojonej na pół i cienko pokrojonej w półksiężyce
  • 1 średni pomidor przekrojony na pół i pokrojony w półksiężyce
  • 1 żółta papryka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka przypraw włoskich bazylia, oregano, tymianek
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tarty parmezan opcjonalnie
  • świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje
 

  • Rozgrzać piekarnik do 180C. Zrobić nacięcia w każdej piersi z kurczaka, uważając, aby nie przeciąć ich całkowicie. Ponadziewać cukinią, pomidorami, papryką i czerwoną cebulą.
  • Skropić oliwą i doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Posypac parmezanem
  • Piec, aż kurczak się upiecze i nie będzie już różowy w środku, ok 30 min
  • Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Słowo kluczowe cukinia, papryka, pierś z kurczaka, pomidory