Cofnij

Przepis na: chleb orkiszowy

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
16 godziny
Łączny czas 18 godziny
Rodzaj Breakfast
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Zaczyn

  • 300 gramów mąki chlebowej
  • 300 ml wody letniej przegotowanej lub filtrowanej
  • 2 gramy zielonych drożdży instant

Chleby

  • 600 gramów mąki orkiszowej
  • 300 ml wody letniej przegotowanej lub filtrowanej
  • 10 gramów soli
  • 2 gramy zielonych drożdży instant

Instrukcje
 

1 dzień — Zaczyn

  • Potrzebne
  • duży słoik
  • drewniana łyżka

Na zaczyn

  • Do słoika wsypać
  • 300 gramów mąki chlebowej
  • 300 ml wody, letniej przegotowanej lub filtrowanej
  • 2 gramy zielonych drożdży instant
  • Wszystko wymieszać. Przykryć ściereczka i odstawić na minimum 12 h.

2 dzień

  • Potrzebne
  • dwie miski
  • 2 czyste ściereczki

Na chleb (2 bochenki)

  • Cały zaczyn
  • 600 gramów mąki orkiszowej
  • 300 ml wody, letniej przegotowanej lub filtrowanej
  • 10 gramów soli
  • 2 gramy zielonych drożdży instant
  • Wykonanie
  • Jeśli używasz maszyny do chleba wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba, w kolejności, mokre: (zaczyn i woda), suche, sol i na koniec drożdże. Ustawić maszynę na program dough 1.5 h
  • Jeśli nie masz maszyny, ciasto dobrze wyrobić w mikserze planetarnym i odstawić do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie wyłożyć na blat oprószony maka i podzielić na dwie części. Wyrobić i uformować kule. Miski wyłożyć ściereczką i oprószyć mocno maka. Włożyć ciasto chlebowe do misek. Odstawić na 45 min. Po tym czasie wyciągnąć z miski ponownie wyrobić i utworzyć kulki. Włożyć do miski. Całość powtórzyć 4 razy (Całość zajmie 3 h) Po tym czasie umieścić w lodowce na ok. 20 h (niekoniecznie, ja piekę od razu).
  • Po tym czasie piec chleb.
  • Jeśli masz garnek żeliwny lub szklany z pokrywą do piekarnika
  • Nastawić piekarnik na najwyższą temperaturę. Wstawić dwa garnki żeliwne i nagrzewać przez ok 30 min. Po tym czasie wyjąć gorące garnki i umieścić w nich ciasto chlebowe. Przykryć pokrywą i piec w piekarniku nastawionym na najwyższą tem przez ok. 25 min. Po tym czasie zmniejszyć temp do 210 C zdjac pokrywki i piec kolejne 20 min.
  • Jeśli nie masz garnka.
  • Nagrzać piekarnik do Max temp. Wlać wrzątek na dno piekarnika tak, aby to zaparować
  • Następnie włożyć chleb na blaszki i do pieca. Pierwsze 10 min piec na Max temp
  • Później zmniejszyć na 200 lub 220°C, całość piec 45 do 50 min.
  • Podczas pieczenia po 20 min lekko uchylić piekarnik, aby wypuścić parę tylko raz przez 10 sec
Słowo kluczowe chleb, mąka