Cały zaczyn
600 gramów mąki orkiszowej
300 ml wody, letniej przegotowanej lub filtrowanej
10 gramów soli
2 gramy zielonych drożdży instant
Wykonanie
Jeśli używasz maszyny do chleba wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba, w kolejności, mokre: (zaczyn i woda), suche, sol i na koniec drożdże. Ustawić maszynę na program dough 1.5 h
Jeśli nie masz maszyny, ciasto dobrze wyrobić w mikserze planetarnym i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyłożyć na blat oprószony maka i podzielić na dwie części. Wyrobić i uformować kule. Miski wyłożyć ściereczką i oprószyć mocno maka. Włożyć ciasto chlebowe do misek. Odstawić na 45 min. Po tym czasie wyciągnąć z miski ponownie wyrobić i utworzyć kulki. Włożyć do miski. Całość powtórzyć 4 razy (Całość zajmie 3 h) Po tym czasie umieścić w lodowce na ok. 20 h (niekoniecznie, ja piekę od razu).
Po tym czasie piec chleb.
Jeśli masz garnek żeliwny lub szklany z pokrywą do piekarnika
Nastawić piekarnik na najwyższą temperaturę. Wstawić dwa garnki żeliwne i nagrzewać przez ok 30 min. Po tym czasie wyjąć gorące garnki i umieścić w nich ciasto chlebowe. Przykryć pokrywą i piec w piekarniku nastawionym na najwyższą tem przez ok. 25 min. Po tym czasie zmniejszyć temp do 210 C zdjac pokrywki i piec kolejne 20 min.
Jeśli nie masz garnka.
Nagrzać piekarnik do Max temp. Wlać wrzątek na dno piekarnika tak, aby to zaparować
Następnie włożyć chleb na blaszki i do pieca. Pierwsze 10 min piec na Max temp
Później zmniejszyć na 200 lub 220°C, całość piec 45 do 50 min.
Podczas pieczenia po 20 min lekko uchylić piekarnik, aby wypuścić parę tylko raz przez 10 sec