125gtartego seranp. Bursztyn, Cheddar, Manchego, Gruyère lub inny dobry ser "żółty"
Na nadzienie
250gmielonego mięsa wieprzowego szynka wieprzowa
1/2czerstwej bułka namoczona w mleku
2łyżki mleka
1/2cebuli pokrojonej w kostce i podsmażonej na patelni
2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2łyżeczki suszonego oregano
Instrukcje
Na ziemniaczaną roladę gratin
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Przygotować blachę o wymiarach około 20 x 27 cm. Na wierch wyłozyć pergamin i natrzeć go masłem.
Ziemniaki obrać i pokroić melakserem lub mandoliną na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 - 2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie płukać.
Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na blaszce , tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posolić, następnie polac śmietanka i posypac serem. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posolić, polać śmietanką i posypać serem. Ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków. U mnie wyszło ok 3 warstw ziemniaków.
Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia
Na nadzienie
Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać odciśniętą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, duszoną cebulę i dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką. Nadzienie rozłożyć równomiernie na przygotowanych wcześniej ziemniakach. Korzystając z pergaminu na którym piekły się ziemniaki zwinąć całość w roladę. Dodatkowo można zabezpieczyć folia aluminiową, żeby ciasno zwinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 30 min. Rozwinąć z folii i pergaminu i wstawić ponownie do piekarnika na dodatkowe kilka minut do zrumienienia ziemniaków.
Podawać według uznania. Ja zjadłam bez dodatków, ale można podać z sosem pieczarkowym
Słowo kluczowe danie główne, danie mięsne, rolada, słodkie ziemniaki, wieprzowina