Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Na to wsypać cukier i dodac soku z cytryny. Dusić na średnim ogniu aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dodać masło i dokładnie wymieszać. Dusić do momentu aż nadmiar soku wyparuje.
Na naleśniki
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Na każdym naleśniku rozsmarować prażone jabłka, następnie zwinąć w rulon. Każdy posmarować roztopionym, ciepłym masłem. Cukier połączyć z cynamonem. Naleśniki obtoczyć w cynamonowej panierce. Można pokroić na kawałki i podawać z kwaśną śmietaną
Słowo kluczowe jabłka, jabłka prażone, królik na słodko, naleśniki, śniadanie