Cofnij

Przepis na: naleśniki z prażonymi jabłkami w cynamonowej posypce

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

Na prażone jabłka

  • 2 kg jabłek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cytryna sok
  • 2 łyżeczki masła

Na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

dodatkowo

  • 1/4 masła roztopionego
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cynamonu

Instrukcje
 

Na prażone jabłka

  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Na to wsypać cukier i dodac soku z cytryny. Dusić na średnim ogniu aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dodać masło i dokładnie wymieszać. Dusić do momentu aż nadmiar soku wyparuje.

Na naleśniki

  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
  • Na każdym naleśniku rozsmarować prażone jabłka, następnie zwinąć w rulon. Każdy posmarować roztopionym, ciepłym masłem. Cukier połączyć z cynamonem. Naleśniki obtoczyć w cynamonowej panierce. Można pokroić na kawałki i podawać z kwaśną śmietaną
Słowo kluczowe jabłka, jabłka prażone, królik na słodko, naleśniki, śniadanie