320gjagód w syropieja miałam słoiczek z firmy Rolnik
480mlśmietany kremówki
7listków żelatynyub 7 łyżeczek żelatyny
cukier opcjonalnie
dodatkowo
250gborówek amerykańskich
owoce do dekoracji
pokruszone bezy do dekoracji
liofilizowana malina
Instrukcje
Na ciasteczkowy spód
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na masę serową
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Ja dodaję cukier na oko, bo nie lubię jak jest za słodko. Następnie dodać kremowy serek i połączyć z ubitą śmietaną. Dodać sok z cytryny. Pod koniec dodać rozpuszczona żelatynę. Połączyć i wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ponaciskac borówki.
Na masę jagodową
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Jagody z syropem zblendować na gładką masę, przetrzeć przez sitko. W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Dodać jagodowe puree i zmiksować razem. Dodać żelatynę i połączyć. Jagodowy mus wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, do stężenia
Udekorować według uznania
Słowo kluczowe ciasta, jagody, królik na słodko, sernik na zimno