Cofnij

Przepis na: sernik na zimno z musem jagodowym

Czas przygotowania 1 godzina
12 godziny
Łączny czas 13 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasteczkowy spód

  • 160 g kakaowych herbatników
  • 40 g roztopionego masła

Na masę serową

  • 500 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 300 g śmietany kremówki
  • 1 cytryna sok
  • 5 listków żelatyny lub 5 łyżeczek żelatyny
  • cukier opcjonalnie

Na masę jagodową

  • 320 g jagód w syropie ja miałam słoiczek z firmy Rolnik
  • 480 ml śmietany kremówki
  • 7 listków żelatyny ub 7 łyżeczek żelatyny
  • cukier opcjonalnie

dodatkowo

  • 250 g borówek amerykańskich
  • owoce do dekoracji
  • pokruszone bezy do dekoracji
  • liofilizowana malina

Instrukcje
 

Na ciasteczkowy spód

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę serową

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Ja dodaję cukier na oko, bo nie lubię jak jest za słodko. Następnie dodać kremowy serek i połączyć z ubitą śmietaną. Dodać sok z cytryny. Pod koniec dodać rozpuszczona żelatynę. Połączyć i wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ponaciskac borówki.

Na masę jagodową

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Jagody z syropem zblendować na gładką masę, przetrzeć przez sitko. W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Dodać jagodowe puree i zmiksować razem. Dodać żelatynę i połączyć. Jagodowy mus wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, do stężenia
  • Udekorować według uznania
Słowo kluczowe ciasta, jagody, królik na słodko, sernik na zimno