Cofnij

Przepis na: roladę kakaową z musem kawowym

Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

CIASTO

  • 6 jajek
  • 80 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g kakao

ŚLIWKI

  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 ml wody
  • 50 g cukru
  • 100 ml rumu

DODATKOWO

  • 200 ml kawy z cukrem do nasączenia ciasta

MUS

  • 80 g żółtek
  • 30 g cukru
  • 40 ml naparu kawowego 100 ml wody + 20 g kawy
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 10 g żelatyny lub 3 listki żelatyny
  • 400 g ubitej śmietany 36 %

POLEWA

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g śmietanki 30% UHT
  • 40 ml syropu z rumem który pozostał po namoczeniu śliwek
  • 1/2 łyżeczki miękkiego masła

Instrukcje
 

CIASTO NA ROLADĘ

  • Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Kakao i mąkę przesiać przez sitko. Po ubiciu jaj wymieszać wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy. Masę rozsmarować delikatnie równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.  Blacha o wymiarach 38 cm na 30 cm. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-185°C na 10-12 minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie ściągnąc papier pergaminowy i ułożyć na folii aluminowej. Nasączyć kawą z cukrem.

ŚLIWKI NAMOCZONE W RUMIE

  • Wodę z cukrem zagotować, przelać, dodac śliwki i rum. Całość szczelnie zakryć pokrywką i odstawić na godzinę. Można to też zrobić dzień wcześniej. Odcedzić (nie wylewać syropu z rumem).

MUS KAWOWO-CZEKOLADOWY

  • 100 ml wody zagotować. Do gotującej się wody wsypać 20 g kawy i wymieszać. Kawę zaparzać kilka minut. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w wodzie. (Jeśli używacie żelatyny w listkach. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.)
  • Na parze ubić cukier z żółtkami. Gdy cukier się rozpuści, dodać napar kawowy i energicznie ubijać do momentu uzyskania puszystej masy. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Do musu kawowego dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Wymieszać. Połączyć z ubitą śmietaną
  • Mus wylać na ciasto i równo rozsmarować. Całość posypujemy namoczonymi śliwkami. Za pomocą folii aluminiowej zawinąć roladę dość mocno w rulon  i włożyć do lodówki na mniej więcej godzinę.

POLEWA CZEKOLADOWA

  • Gorzką czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.  Podgrzaną Śmietankę dodać do rozpuszczonej czekolady oraz rumowy syrop. Dokładnie wymieszać. Wystudzoną polewą polać roladę.
Słowo kluczowe ciasta, kawa, mus kawowy, rolada