Cofnij

Przepis na: kluski leniwe na wędzonym twarogu

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na kluski

  • 450 g wędzonego twarogu
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej

Na sos pieczarkowy

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g małych pieczarek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na cienki paski
  • 1 łyzeczka wędzonej papryki
  • sól pieprz

Dodatkowo

  • Tarty parmezan opcjonalnie

Instrukcje
 

Na kluski

  • Wędzony biały  ser przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce i dodać jajka. Dobrze wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę, wcześniej posypaną mąką pszenną. Dodać przesiane maki i zagnieść w kulę. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka uformować wałek i kroić ukośne kluski.
  • Gotować w osolonej wodzie przez przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić i umieścić na talerzu

Na sos pieczarkowy

  • Na rozgrzany olej wrzucić całe pieczarki. Posolić i obsmażyć. Dodać czosnek i paprykę. Przesmażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Dusić żeby powstał sos, pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać.
Słowo kluczowe kluski leniwe, pieczarki, ser wędzony