Cofnij

Przepis na: roladę czekoladową z musem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

Na ciasto

  • 6 jaj umytych
  • 80 g cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g mączki ziemniaczanej
  • 30 g kakao

Na mus

  • 450 ml kompot z czarnej porzeczki
  • wykorzystany 900 ml słoik kompotu z czarnej porzeczki firmy Rolnik, część soku potrzebna do nasączenia ciasta
  • 300 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
  • 7 listków żelatyny
  • cukier opcjonalnie

Do nasączenia

  • kompot z czarnej porzeczki pozostały po robieniu musu

Na polewę

  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30 %

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Kakao, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesiać przez sito. Po ubiciu jajek wymieszać wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy. Masę rozsmarować równomiernie na blaszce do pieczenia o wymiarach 37 cm/ 28 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie ściągnąć papier pergaminowy.

Na mus

  • 450 ml kompotu porzeczkowego przelać do blendera i zmiksować na gładką masę.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Puree z czarnej porzeczki podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika. Do ciepłego puree dodac rozpuszczoną żelatynę. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli nie dodać cukru według uznania.
  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące puree połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.

Złożenie ciasta

  • Na blacie rozłożyć spory kawałek folii aluminiowej Na niej położyć wystudzone ciasto. Ciasto nasączyć kompotem z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć mus porzeczkowy i równo rozsmarować. . Za pomocą folii aluminiowej zwinąć roladę dość mocno i włożyć do lodówki na całą noc

Na polewę

  • Śmietankę podgrzać, aż zrobi się gorąca. Zdjąć z palnika i dodać do niej drobno posiekaną czekoladę białą. Całość wymieszać, aż powstanie jednolita polewa. Polewą polac roladę. Mozna udekorować pistacjami
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, czarna porzeczka, mus z czarnej porzeczki