Cofnij

Przepis na: zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

  • 500 gr łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg świeżych pomidorów np winnych przekrojonych na pół
  • 7 suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/ 2 cebuli
  • 3 łyżka masła

Instrukcje
 

  • Łopatkę umyć i włożyć do zimnej wody wstawić na ogień i powoli gotować. Marchew oraz pietruszkę obrać a następnie opłukać włożyć do gotującego się wywaru. Doprawić solą i pieprzem.Następnie z cebuli zdjąć skórkę przekroić na pół i uprażyć na suchej patelni. Gotować powoli aż warzywa i mięso staną się miękkie.  Na patelni, na roztopionym maśle przesmażyć z czosnkiem świeże pomidory. W blenderze umieścić zawartość patelni, dodać suszone pomidory. Zblendować na pomidorowe puree. Puree dodać do mięsnego wywaru. Wymieszać i zagotować. Podawać z ulubionym makaronem.
Słowo kluczowe czosnek niedżwiedzi, pomidory, suszone pomidory, zupa