tradycyjna posypka: 160 g drobnego cukru do wypieków i 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
Na babeczki
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Do roztrzepanej masy Dodać suche składniki i wymieszać, tylko do połączenia. Na dno foremek do muffinek wyłożyć łyżeczkę ciasta. Na środek kleks marmolady i całość dokładnie przykryć ciastem (łącznie do ¾ wysokości foremek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).
Roztopić masło. W dużej misce wymieszać dokładnie cukier i cynamon. Babeczki zanurzać w maśle, a następnie partiami wkładać do miski, dokładnie obtoczyć w cynamonowej posypce.
Słowo kluczowe babeczki, cynamon, królik na słodko, marmolada pomarańczowa