Cofnij

Przepis na: cynamonowe babeczki z marmoladą pomarańczową

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 18

Składniki
  

Na babeczki

  • Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
  • 520 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 280 g oleju
  • 240 g cukru
  • 2 jajka temperatura pokojowa
  • 440 ml mleka
  • dodatkowo
  • 1 słoik marmolady pomarańczowej

Posypka cynamonowa

  • 150 g masła
  • tradycyjna posypka: 160 g drobnego cukru do wypieków i 2 łyżeczki cynamonu

Instrukcje
 

Na babeczki

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Do roztrzepanej masy Dodać suche składniki i wymieszać, tylko do połączenia. Na dno foremek do muffinek wyłożyć łyżeczkę ciasta. Na środek kleks marmolady i całość dokładnie przykryć ciastem (łącznie do ¾ wysokości foremek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).
  • Roztopić masło. W dużej misce wymieszać dokładnie cukier i cynamon. Babeczki zanurzać w maśle, a następnie partiami wkładać do miski, dokładnie obtoczyć w cynamonowej posypce.
Słowo kluczowe babeczki, cynamon, królik na słodko, marmolada pomarańczowa