Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej i dobrze wymieszać. Smazyć z resztą składników przez kilka minut
W międzyczasie odcedzić faolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Na sos
Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodac czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać grzyby i podsmażyć z każdej strony. Nasteonie dodac pomidory aż zaczną pękać ok 5 minut.
Dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie zagotować.
Na muszle
Muszle ugotować na pół twarto. Odcedzić i przelać ziną wodą. Muszle nadziewać pastą . Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowo pieczarkowy. Układać na nim jedna koło drugiem nadziewane farszem muszle. Wstawić do piekranika nagrzanego do 180 C na około 20 minut