Cofnij

Przepis na: muszle makaronowe z pastą gryczaną

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na pastę fasolowo gryczaną

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • ½ łyżeczki trzcinowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • olej roślinny
  • 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Na sos

  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g brązowych małych pieczarek
  • 200 f dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta czerwonej papryki

dodatkowo

  • makaronowe muszle ugotowane al dente

Instrukcje
 

Na pastę fasolowo gryczaną

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej i dobrze wymieszać. Smazyć z resztą składników przez kilka minut
  • W międzyczasie odcedzić faolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
  • Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.

Na sos

  • Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodac czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać grzyby i podsmażyć z każdej strony. Nasteonie dodac pomidory aż zaczną pękać ok 5 minut.
  • Dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie zagotować.

Na muszle

  • Muszle ugotować na pół twarto. Odcedzić i przelać ziną wodą. Muszle nadziewać pastą . Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowo pieczarkowy. Układać na nim jedna koło drugiem nadziewane farszem muszle. Wstawić do piekranika nagrzanego do 180 C na około 20 minut
Słowo kluczowe biała kasza gryczana, dania wegetariańskie, fasola, muszle makaronowe, pieczarki, pomidory