Cofnij

Przepis na: kaszotto grzybowe ze szpinakiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 300 g piersi z indyka pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 50 g suszonych grzybów namoczonych dzień wczesniej
  • 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g zielonego groszku najlepiej gdyby był swieży, ja użyłam konserwowego
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 1 średniej wielkości por pokrojony w talarki
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 1 łyżka ziół prowanslaskich
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo mielona sól morska

Instrukcje
 

  • Przyprawione solą i pieprzem mięso indyka przysmażyć na patelni, na oleju. Dodać por i pieczarki. Dodać czosnek. Kaszę dodać do mięsa, pora i pieczarek. Kaszę przesmazyć tak żeby się zeszkliła. Następnie podlać winem. Gdy wino odparuje całość podlać grzybowym wywarem z grzybami oraz częścią bulionu.
  • Kaszotto doprawic solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniać go. Na koniec dodać do całości szpinak i zielony groszek. Kaszotto zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wymieszać
Słowo kluczowe grzyby, kasza pęczak, kaszotto, pieczarki, szpinak, zielony groszek