300gpiersi z indyka pokrojonej na mniejsze kawałki
50gsuszonych grzybów namoczonych dzień wczesniej
200gbrązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
300gświeżego szpinaku
200gzielonego groszkunajlepiej gdyby był swieży, ja użyłam konserwowego
3/4litra bulionu warzywnego
1średniej wielkości por pokrojony w talarki
1szklanka kaszy pęczak
1/2szklanki białego wina
100mlsłodkiej śmietanki do sosów
1łyżka ziół prowanslaskich
3ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo mielona sól morska
Instrukcje
Przyprawione solą i pieprzem mięso indyka przysmażyć na patelni, na oleju. Dodać por i pieczarki. Dodać czosnek. Kaszę dodać do mięsa, pora i pieczarek. Kaszę przesmazyć tak żeby się zeszkliła. Następnie podlać winem. Gdy wino odparuje całość podlać grzybowym wywarem z grzybami oraz częścią bulionu.
Kaszotto doprawic solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniać go. Na koniec dodać do całości szpinak i zielony groszek. Kaszotto zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wymieszać
Słowo kluczowe grzyby, kasza pęczak, kaszotto, pieczarki, szpinak, zielony groszek