Cofnij

Przepis na: potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 600 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na mniejsze paski
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku przeci czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g marchewki z groszkiem
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Instrukcje
 

  • Pokrojonego kurczaka natrzeć czosnkiem i przyprawami. Opruszyć mąką. Całość dokładnie wymieszać.
  • Następnie kurczaka przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlać bulion. Dorzucić także marchewkę z groszkiem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodać śmietankę, a także kilka kropli soku z cytryny. Gotować na malutki ogniu aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Potrawkę z kurczaka podawać według uznania. Ja lubię z ryżem i surówką z białej kapusty
Słowo kluczowe marchewka, pierś z kurczaka, szybki obiad, zielony groszek