Cofnij

Przepis na : ciasto serowe z żurawiną

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

Na ciasto

  • 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g świeżej żurawiny

dodatkowo

  • lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem

Na żurawinę do ciasta

  • 250 g żurawiny
  • cukier opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
  • Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na cieście ułozyć część żurawiny. Na żurawinę wyłożyć drugą częśc ciasta i na wierzchu powciskac w ciasto resztę owoców
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min. Polać lukrem.
  • Owoce umieścic na głębokiej patelni. Dodac 4 łyżki cukru. Garnek umieścic na średniej mocy palnika. W ciągu paru minut cukier zacznie się rozpuszczać a owoce pękać i puszczać sok. Sprawdzić czy jest odpowiedni słodkie, jeśli nie dodać wiecej cukru. Jak żurawina zacznie się rozpadac i byc miękka ściagnać z palnika. Wystudzoną udekorować ciasto polane lukrem
Słowo kluczowe biały ser, ciasta, ciasto z owocami, królik na słodko, zurawina