250gkremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
2szklanki mąki tortowej
2żółtka
1/2szkl cukru
4łyżki oliwy
2łyżeczki proszku do pieczenia
300gświeżej żurawiny
dodatkowo
lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem
Na żurawinę do ciasta
250gżurawiny
cukier opcjonalnie
Instrukcje
Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą.
Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na cieście ułozyć część żurawiny. Na żurawinę wyłożyć drugą częśc ciasta i na wierzchu powciskac w ciasto resztę owoców
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min. Polać lukrem.
Owoce umieścic na głębokiej patelni. Dodac 4 łyżki cukru. Garnek umieścic na średniej mocy palnika. W ciągu paru minut cukier zacznie się rozpuszczać a owoce pękać i puszczać sok. Sprawdzić czy jest odpowiedni słodkie, jeśli nie dodać wiecej cukru. Jak żurawina zacznie się rozpadac i byc miękka ściagnać z palnika. Wystudzoną udekorować ciasto polane lukrem
Słowo kluczowe biały ser, ciasta, ciasto z owocami, królik na słodko, zurawina