1kgtwarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
1szklanka cukru pudru
2x 40 g budyń waniliowy proszek
1/2szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
1 1/2szklanki mleka 2%
1 3/4szklanki mleka w proszku pełnego
Dodatkowo
1słoik prażonych jabłek *
1cytrynowa galaretka proszek
Instructions
Na spód
Herbatniki zblendować i dodac do nich roztopione, ciepłe masło. Zmiksowac na masę o konsystencji piasku. Ciasteczkami wyłożyc tortownicę o średnicy 24 cm (dół i boki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok 5 min. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić
Na sernik
Na podpieczone herbatniki wyłożyć lekko podgrzane jabłka z galaretką w proszku. Tortownicę szczelnie owinąc folią aluminową, tak żeby nie było przecieków. (Ja użyłasm kilku warstw folii. )
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
W osobnej misie umieścić ser, żóltka i zmiksować. Dodac budynie waniliowe i znów połączyć. Następnie dodawać powoli olej. Wymieszać. Teraz dodać mleko w płynie. Zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku, nie przerywając miksowania. Masę serową, łyżka po łyżce dodawać do ubitych wcześniej białek. Połączyć na wolnych obrotach. Masę serową wylać na prażone jabłka. Owiniętą folia tortownicę wstawić do większego naczynia z wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 120 minut. W ten sposób pieczony sernik nie powinien popekac podczas pieczenia. W trakcie pieczenia można przykryć sernik folią aluminiowa Sernik studzić w piekarniku. Następnie wstawić do lodówki i podawać schłodzony
Keyword ciasta, ciasta z owocami, jabłka, jabłka prażone, królik na słodko, sernik