Go Back

Przepis na: sernik z prażonymi jabłkami

Prep Time 30 mins
Cook Time 2 hrs
6 hrs
Total Time 8 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na spód

  • 280 g imbirowych ciasteczek
  • 80 g roztopionego masła

Na sernik

  • 6 jajek dużych
  • 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy proszek
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 3/4 szklanki mleka w proszku pełnego

Dodatkowo

  • 1 słoik prażonych jabłek *
  • 1 cytrynowa galaretka proszek

Instructions
 

Na spód

  • Herbatniki zblendować i dodac do nich roztopione, ciepłe masło. Zmiksowac na masę o konsystencji piasku. Ciasteczkami wyłożyc tortownicę o średnicy 24 cm (dół i boki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok 5 min. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić

Na sernik

  • Na podpieczone herbatniki wyłożyć lekko podgrzane jabłka z galaretką w proszku. Tortownicę szczelnie owinąc folią aluminową, tak żeby nie było przecieków. (Ja użyłasm kilku warstw folii. )
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • W osobnej misie umieścić ser, żóltka i zmiksować. Dodac budynie waniliowe i znów połączyć. Następnie dodawać powoli olej. Wymieszać. Teraz dodać mleko w płynie. Zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku, nie przerywając miksowania. Masę serową, łyżka po łyżce dodawać do ubitych wcześniej białek. Połączyć na wolnych obrotach. Masę serową wylać na prażone jabłka. Owiniętą folia tortownicę wstawić do większego naczynia z wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 120 minut. W ten sposób pieczony sernik nie powinien popekac podczas pieczenia. W trakcie pieczenia można przykryć sernik folią aluminiowa Sernik studzić w piekarniku. Następnie wstawić do lodówki i podawać schłodzony
Keyword ciasta, ciasta z owocami, jabłka, jabłka prażone, królik na słodko, sernik