Cofnij

Przepis na: pulpety z jarmużem

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 3 garści jarmużu
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy pokorjonych w paski
  • 200 g mrożonego groszku ugotowanego w wodzie
  • 1 szkl bulionu
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • sól pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Instrukcje
 

  • Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dodać startą na grubych oczkach cebulę. Dodać jajko. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
  • Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor.
  • Na patelni umieścić olej. Na rogrzany tłuszcz dodać pora. Przesmażyć aż się zeszkli. Następnie dodać jarmuż. Wymieszać. Dodać czosnek i przyprawy. Zalać bulionem i dusić. Następnie dodać passatę pomidorwa i suszone pomidory. Dusic razem kolejne kilka minut. Dodać pulpety i gotowac koljen kilka minut razem. Na koniec dodać zielony groszek
Słowo kluczowe indyk, jarmuż, Królikowe hity, mięso mielone, pulpety