Cofnij

Przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia

Czas przygotowania 45 minuty
6 godziny
Łączny czas 6 godziny 45 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 15

Składniki
  

Na białą masę

  • 425 ml śmietany kremówki
  • 425 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Na masę dyniową

  • 425 ml śmietany kremówki
  • 425 ml dyniowego puree
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 listki żelatyny
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Dodatkowo

  • 45 kakaowych herbatników
  • 1 słoik powideł sliwkowych ponieważ obie masy są dość mdłe, swobodnie można dodać dodatkowe 1/2 słoiczka powideł, zeby przełamać smak

Instrukcje
 

Biała masa

  • Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone. Wymieszać ze smietanka na kremową maż powstanie gęsty krem.

Dyniowa masa

  • Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić
  • Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać cukier puder i przyprawę do piernika. Dobrze zmiksować. Mieszając żelatynę i miksowac na wolnych obrotach masę wlać żelatyne powoli do masy.

Złożenie ciasta

  • Formę o wym. 23×30 cm wyłozyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. (Mnie ta ilość herbatików nie pokrył całej formy, zostało mi miejsce z boku, więc dołozyłam z boku folię aluminiową, ze mi się masa nie rozjechała) Ułożyć herbatniki, wyłożyć 1/3 masy dyniowej. Na to 1/2 powideł śliwkowych. Na powidła 1/2 białej masy. Kolejna warstwa herbatników, potem 1/3 masy dynowej i druga część białej masy. Herbatniki. Następnie powidła i ostatnia część masy dyniowej. Oprószyć pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Słowo kluczowe ciasta, ciasta z kremem, dynia, królik na słodko, powidła śliwkowe, szybkie ciasto