1słoik powideł sliwkowychponieważ obie masy są dość mdłe, swobodnie można dodać dodatkowe 1/2 słoiczka powideł, zeby przełamać smak
Instrukcje
Biała masa
Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone. Wymieszać ze smietanka na kremową maż powstanie gęsty krem.
Dyniowa masa
Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić
Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać cukier puder i przyprawę do piernika. Dobrze zmiksować. Mieszając żelatynę i miksowac na wolnych obrotach masę wlać żelatyne powoli do masy.
Złożenie ciasta
Formę o wym. 23×30 cm wyłozyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. (Mnie ta ilość herbatików nie pokrył całej formy, zostało mi miejsce z boku, więc dołozyłam z boku folię aluminiową, ze mi się masa nie rozjechała) Ułożyć herbatniki, wyłożyć 1/3 masy dyniowej. Na to 1/2 powideł śliwkowych. Na powidła 1/2 białej masy. Kolejna warstwa herbatników, potem 1/3 masy dynowej i druga część białej masy. Herbatniki. Następnie powidła i ostatnia część masy dyniowej. Oprószyć pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Słowo kluczowe ciasta, ciasta z kremem, dynia, królik na słodko, powidła śliwkowe, szybkie ciasto