Jajko roztrzepać widelcem, posolic. Dosypać trochę mąki i za pomocą łyżki ucierać. Następnie dolać trochę wody i ponownie ucierać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.Ciasto ma powinno mieć gęstą konsystencję i być dobrze napowietrzone. Kiedy zaczyna odchodzić od łyżki, jest gotowe. W garnku zagotować wodę, posolić. Łyżkę stołową zanurzyć najpierw we wrzątku, potem nabrać niewielka porcję ciasta, , następnie położyć kluskę na wrzątek. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię
Na warzywa
Na patelni roztopić masło i wrzucić paprykę. Przesmażyć i dodac czosnek. Następnie dodać pieczarki. Przesmażyć razem z papryką i doprawic ziołami. Wrzucić kapustę, przemieszać. Dodać brokuła. Podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Teraz dodac pomidorki i chwile razem smazyć..Pod koniec dodac koncentrat. Dusic kolejne kiklka minut i dodac kluski łyżką kładzione. Przemieszać i podawac gorące posypane parmezanem
Słowo kluczowe kluski, papryka, pieczarki, pomidory