Cofnij

Kluski łyżka kładzione z warzywami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na kluski

  • 2 jajka
  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl wody
  • szczypta soli

Na warzywa

  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 200 g pieczarek przekrojone na pół
  • 6 różyczek brokuła podzielonych na mniejsze części
  • 1/4 kapusty włoskiej poszatkowanych
  • 7 pomidorków winnych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • płatki parmezanu opcjonalnie

Instrukcje
 

Na kluski łyżką kładzione

  • Jajko roztrzepać widelcem, posolic. Dosypać trochę mąki i za pomocą łyżki ucierać. Następnie dolać trochę wody i ponownie ucierać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.Ciasto ma powinno mieć gęstą konsystencję i być dobrze napowietrzone. Kiedy zaczyna odchodzić od łyżki, jest gotowe. W garnku zagotować wodę, posolić. Łyżkę stołową zanurzyć najpierw we wrzątku, potem nabrać niewielka porcję ciasta, , następnie położyć kluskę na wrzątek. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię

Na warzywa

  • Na patelni roztopić masło i wrzucić paprykę. Przesmażyć i dodac czosnek. Następnie dodać pieczarki. Przesmażyć razem z papryką i doprawic ziołami. Wrzucić kapustę, przemieszać. Dodać brokuła. Podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Teraz dodac pomidorki i chwile razem smazyć..Pod koniec dodac koncentrat. Dusic kolejne kiklka minut i dodac kluski łyżką kładzione. Przemieszać i podawac gorące posypane parmezanem
Słowo kluczowe kluski, papryka, pieczarki, pomidory