1/2szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogronok. 120 g
1szklanka cukru
Na dyniowy mus
600mlśmietany kremówki 36 %
425mldyniowego puree
4średniej wielkości pomarańczesok wyciśniety z owoców
7łyżek cukru
1 1/2łyzki cynamonu
11listków żelatyny
Instrukcje
Na czekoladowe ciasto
Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą, proszkiem i solą. Odstawić na bok.
Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka
Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Ostrym nożem odetnij wystający fragment ciasta i odłóż go do późniejszego pokruszenia.
Na dyniowy mus
Żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem. Do ubitej śmietany dodaćdyniowe puree i sok z pomarańczy. Dobrze wymieszać. Dodać cynamon i połączyc z masą dyniową. na koniec dodać żelatynę. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Dyniowy mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia. Jak mus lekko stężeje obsyp go pokruszonym ciastem z odciętego grzybka. Wstaw ponownie do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Słowo kluczowe ciasta, ciasto czekoladowe, dynia, królik na sodko, Królikowe hity, musy