Cofnij

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok 500 g pokrojona w plasterki ok 1.5 cm
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 1/ 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy red pepper and garlic firmy maille niekoniecznie
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek śmietanki słodkiej do sosów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Pokrojone w plastry polędwiczki posypać lekko solą, oprószyć z obu stron oregano i tymiankiem. Odstawić na ok 1 godzinę. W tym czasie na patelni umieścić olej, na rozgrzany wrzucić cebulę. Cebulę lekko posolić i zeszklić. Dodać czosnek i dusić razem ze dwie minuty.
  • Na osobnej  patelni roztopić masło i na nim podsmażyć polędwiczki z obu stron ( po dwie minuty na stronę). Do tak smażonych polędwiczek dodać cebulę i zalać bulionem. Dusić chwilę razem i dodać musztardę francuską. Wymieszać. Potem dodać sos sojowy. Znów wymieszać. Następnie dodać paprykową musztardę (niekoniecznie) i na koniec śmietankę. Doprawić pieprzem świeżo mielonym. Połączyć, pogotować 5 minut i polędwiczki powinny być gotowe
Słowo kluczowe danie mięsne, Królikowe hity, musztarda, polędwiczki wieprzowe, szybki obiad, wieprzowina