W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić kruszonką (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor
Masa makowa
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem . Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
W misie wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.
Masa serowa
Miękkie masło zmiksować na pusztystą mase . Dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Nie przerywając miksowania dodawać najpierw ser a potem śmietanę i kolejno po jednym jajku oraz budyń. Masę doprawić sokiem i skórką z cytryny oraz wanilią. Gotową masę wyłożyć na masę makową i wyrównać
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 60-70 minut. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia trzeba skontrolować czy wierzch nie przypieka się zbytnie i ew. przykryć z wierzchu arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku
*Podane składniki wystarczą na tortownicę . Na zdjęciach są jeszcze serca makowo - serowe . Na nie potrzebna jest dodatkowa masa makowa i serowa .