Cofnij

Szpinakowe pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem

Składniki
  

Składniki na 15 pierogów:

    Na ciasto pierogowe

    • Mąka pszenna 1 szklanka
    • Jajko 1 sztuka
    • Szpinak 300 gram

    Na farsz do pierogów

    • Ugotowana czerwona soczewica 80 gram
    • Boczek wędzony 100 gram
    • Cebula
    • Olej słonecznikowy
    • Sól morska
    • Majeranek
    • Pieprz czarny mielony

    Na pieczone warzywa

    • Koper włoski
    • Pomidorki koktajlowe ok 10 sztuk
    • Małe pieczarki 100 gram
    • Długie brokuły
    • Papryka 2 sztuki
    • Soczewica puszka ok 150 gram
    • Marchew 2 sztuki
    • Kukurydza kolba 2 sztuki
    • Bób z puszki ok 100 gram

    Instrukcje
     

    Pierogi

    • Szpinak płuczemy i smażymy na małej ilości oleju aż odparuje woda . Przestudzony blendujemy na gładką masę .
    • Do mąki dodajemy jajko, zblendowany szpinak, trochę oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno odstać około 20 minut.
    • Na patelnię wsypujemy boczek (bez dodawania tłuszczu) i smażymy do zrumienienia .Osobno smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy majeranek, cebulkę oraz czarny mielony pieprz i sól .
    • Wrzucamy soczewicę z dodatkami do boczku na patelni. Odstawiamy patelnię z farszem do wystygnięcia. Posypujemy blat odrobiną mąki i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy kółka z ciasta (możemy do tego użyć np. kubka). Do każdego kółeczka z ciasta nakładamy odrobinę farszu i lepimy pierogi, dokładnie zaklejając brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minut.

    Pieczone warzywa

    • Marchew obieramy . W garnku z wodą gotujemy marchew , długie brokuły , kukurydzę o miękkości . Odcedzamy .Kukurydzę kroimy w plastry . Na blachę wykładamy odcedzone warzywa .Dokładamy pomidorki , pokrojony w plastry koper włoski , małe pieczarki soczewicę , paprykę pokrojoną w plastry i bób . Skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C do miękkości
    • Pierogi podajemy z pieczonymi warzywami