Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie gotować. Zdjąć z palnika.
Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do cieplego mleka dodać połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić . Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć
Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.