Cofnij

Roladki z indyka nadziewane szpinakiem, serem kozim i suszonymi pomidorami

Składniki
  

Składniki na roladki

  • Mięso mielone z indyka 250 gram
  • Jajko
  • Otręby lub bułka tarta
  • Boczek wędzony 6- 9 plastrów
  • Szpinak ok 200 gram
  • Suszone pomidory kilka sztuk
  • Kozi ser 200 gram

Przyprawy :

  • Papryka słodka
  • Czosnek granulowany
  • Gorczyca
  • Kolendra
  • Kurkuma
  • Majeranek
  • Imbir
  • Kminek

Składniki na paellę

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 100 g chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 papryki
  • 1 świeża kukurydza lub mała puszka ok. 170g, odsączona
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki sosu pomidorowego passaty lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio

Instrukcje
 

Roladki

  • Mięso przyprawić do smaku , dodać jajjko i otręby lub bułkę tartą dla  uzyskania jednolitej masy . Wyrobić jak na kotlety . Międzyczasie na patelni lekko podsmaźyć szpinak .Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym . Ostudzić .
  • Na blacie rozłoźyć plastry boczku w taki sposób żeby zachodziły na siebie . Na boczku rozsmarować masę mięsną . Na nią wyłożyć szpinak , pomidory i kozi ser. Zwinąć w roladę . Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku nagryanym do 180 C przez około 40 min

Paella:

  • Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w 0,8 cm kostkę. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę, ziarna kukurydzy odciąć od kolby. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (odrzucić nadmiar soku i nasiona z komór).
  • Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni . Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć aż wytopi się tłuszcz. W połowie obsmażania dodać czosnek.
  • Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
  • Dodać sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszać. Po chwili wsypać ryż i podsmażyć przez kolejne 2 minuty.
  • Wlać przecedzony gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
  • Podawać z dowolnymi warzywami . U mnie brukselki i długie brokuły