Cofnij

Kurczak kung pao

Składniki
  

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki dark soy sauce
  • 4 łyżeczki shaoxing wine
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżyka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3 łyżki wywaru z kostki rosołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka Szechuan peppercorn
  • 10 suszonych papryczek chilli
  • 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • Garść pokrojonego szczypioru
  • 1/3 kubka prażonych orzeszków ziemnych

Instrukcje
 

  • Do miski z pokrojonym w kostkę kurczakiem dodajemy ciemny sos sojowy ,  shaoxing wine , biały pieprz i mąkę ziemniaczaną . Mieszamy do połączenia składników z piersią z kurczaka .Odstawiamy na 10 min żeby kurczak się zamarynował
  • W osobnej misce mieszamy ciemny sos sojowy , jasny sos sojowy i ocet balsamiczny .Dodajemy brązowy cukier . Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy przez około 5-7 min . Wyjmujemy mięso z patelni i odstawiamy na bok . Na rozgrzaną patelnię po pieczeniu kurczaka dodajemy trochę oleju .Wrzucamy Szechuan peppercorn , suszone papryczki chilli , imbir i czosnek . Mieszamy przez 1 minutę
  • Dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka , szczypior i przygotowany sos z miseczki . Mieszamy .Po minucie dodajemy prażone orzeszki ziemne
  • Podajemy z ugotowanym ryżem . Ja jako dodatek dodałam małe gotowane kukurydze i zielone strączki groszku i kiełki soczewicy